Finns det en lagstadgad åldersgräns för tatueringar?

När det kommer till att tatuera sig, är det många som undrar om det är möjligt om personen är under 18 år. Det är lätt att förstå frågan, eftersom många kanske inte har lust att vänta när tanken om en tatuering har dykt upp och kanske även motivet. Därför kan det vara bra att se över vad det finns för regler.

I Sverige finns det ingen lagstadgad åldersgräns för att få lov att tatuera sig. Det skulle alltså inte vara olagligt för varken tatueraren eller kunden, om en person under 18 år fick en tatuering gjord. Men detta betyder inte att det är lämpligt att tatuera på minderåriga, och dessutom finns det en del andra källor med åsikter i frågan.

SRT:s rekommendationer

SRT, Sveriges registrerade tatuerares branschorganisation har en särskild rekommendation som säger att du bör vara minst 18 år när du gör din första tatuering. Detta betyder att de flesta tatuerare som du går till kommer att följa dessa rekommendationer. Men det finns också möjligheter för dig som verkligen vill tatuera dig, och som ännu inte har fyllt 18 år.

Ta med en målsman

Om du vill tatuera dig men inte har fyllt 18 år bör du ha en målsman med dig. Detta betyder att du kan ta med dig mamma, pappa, eller annan vårdnadshavare till tatueringsstudion, och på så vis få lov att tatuera dig trots att du inte har åldern inne. Din målsman fungerar då som den myndiga person denne är.

Tatuera sig utomlands

Det finns även andra länder där det är tillåtet att tatuera sig när du är yngre än 18 år. Exempel på sådana länder är Thailand, Turkiet, Holland, Danmark och England. Det är dock alltid en bra idé att tala med föräldrarna innan du gör en tatuering, om du är minderårig. Om inte annat, så för att låta dem slippa den värsta chocken!

 

 

tatoosixten